Ayahuasca – sjelens slyngplante

Ayahuasca betyr «sjelens slyngplante» – er et enteogent brygg laget av vinranken Banisteriopsis caapi og Psychotria viridis-bladet som er i stand til å indusere endrede bevissthetstilstander, vanligvis varer mellom 4 og 8 timer etter inntak. Forholdet mellom menneskearten og planter som er i stand til å endre kropp og sinn er tusenårig. Mennesker har utviklet et harmonisk forhold til disse plantene, og ofte har de hatt stor innflytelse på den menneskelige og kulturelle utviklingen til mange samfunn og sivilisasjoner. Ayahuasca er et avkok av forskjellige botaniske arter som stammer fra Amazonas-regionen i land inkludert Colombia, Brasil, Peru og Ecuador. I århundrer har urbefolkningen brukt denne botaniske blandingen i sine ritualer for helbredelse og spådom. I dag brukes ayahuasca over hele verden til religiøse, terapeutiske og personlige vekstformål.

Ayahuasca Brew

Ayahuasca sprer seg raskt over hele verden på grunn av sin utrolige evne til å behandle og helbrede depresjon, angst, PTSD og en rekke psykiske og fysiske helsesykdommer.

Psychotria viridis-planten inneholder den psykedeliske forbindelsen DMT (N,N-dimethyltryptamine), men dette mister sin effekt i kontakt med fordøyelsesenzymer hvis det ikke inntas sammen med en monoamino-oksidasehemmere som for eksempel Banisteriopsis.

Mekanismene som ayahuasca produserer terapeutiske effekter er ikke fullstendig forstått. For det første finnes DMT mye i planter og pattedyr, inkludert mennesker. Den fungerer som en delvis agonist ved serotonin(5-HT)-reseptorer, og flere studier har vist at 5-HT2A-reseptorstedet kan være hovedmålet. I tillegg viser fMRI-studier at de nevrale effektene av ayahuasca, hos både friske og depressive personer, formidles av hjerneområder rike på 5-HT2A-reseptorer.

Referanser

  • https://www.nature.com/articles/s41598-020-61169-x
  • https://www.bbc.com/news/health-41333172
  • Hamill J, Hallak J, Dursun SM, Baker G. Ayahuasca: Psychological and Physiologic Effects, Pharmacology and Potential Uses in Addiction and Mental Illness. Curr Neuropharmacol. 2019;17(2):108-128. doi:10.2174/1570159X16666180125095902

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.